Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Avskaffa rösträttsåldern!

with 4 comments

Avskaffa rösträttsåldern!

År 1911 fick de flesta män rösta i allmänna val och tio år senare fick även kvinnor gör det. Nu nästan 100 år senare anser vi att det är dags att ta nästa steg i denna utveckling och låta barn vara med och rösta!

På Miljöpartiets kongress i Alingsås år 1995 ändrade Miljöpartiet åsikt och blev för 16-årsrösträttsålder. Argumenten för sänkningen var tydliga och liknar de för demokrati överlag. Med en lägre rösträttsålder känner sig en större grupp människor delaktiga i besluten och respekterar dem, en större grupp människor bidrar och gör att besluten har bättre kvalitet och en större grupp människor kan påverka sin egen vardag.

Då kan man ställa en viktig fråga: varför stanna vid 16? Vissa menar att det handlar om mognad och intelligens. Det argumentet brister dock eftersom något typ av mognadstest vore bättre då. Problemet med ett test är att demokrati ska handla om att man bidrar med sin åsikt om samhället oavsett hur mycket man vet. Därför är både ett intelligenstest och en rösträttsålder osmakliga om vi strävar efter ett demokratiskt samhälle.

Av samma anledningar som gör att vi vill sänka rösträttsåldern till 16 föreslår vi nu att vi går hela vägen och avskaffar rösträttsåldern helt så att alla oavsett ålder får. Rösträttsåldern klumpar ihop individer och håller ute 20% av Sveriges befolkning från den politiska arenan.

Vissa menar att om barn får möjlighet att rösta så skulle de bara rösta som sina föräldrar. I början av 1900-tal användes samma argument i Sverige fast då var det kvinnor som man sa skulle rösta som sina män om de fick rösträtt. Idag är det en självklarhet att det inte är så och samma gäller även för barn. Barn är också människor och har egna viljor och tankar om hur de vill leva sina liv och vilken regering de vill ha.

Andra säger att detta skulle vara praktiskt omöjligt. Barn som är så unga att de inte vet vad det är att rösta kan väl inte rösta? Nej, det är svårt rent tekniskt men det är inte heller meningen. Meningen är att barn ska rösta när de vill rösta och kunna delta i samhällsbyggandet när de känner för det; den möjligheten finns inte idag.

Demokrati handlar om att inkludera folk i beslutsprocessen och rösträttsåldern gör exakt tvärtom. Därför yrkar vi

-Att Miljöpartiet de gröna verkar för att avskaffa rösträttsåldern

Benjamin Juhlin

———————————————-

Om du vill stödja den här motionen och är medlem i Grön Ungdom får du gärna höra av dig till gu@mp.se och berätta att du stödjer motionen ”Avskaffa rösträttsåldern”. Märk mejlet motionsstöd, sista datum för stöd är den 15 januari.

Written by Benjamin Juhlin

januari 10, 2012 den 16:32

Publicerat i Grön Ungdom, Miljöpartiet, Ungdomar

Tagged with

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Skriver gärna en motion med dig om allmän och lika rösträtt. Jag skrev ett inlägg i frågan på partiprogramsbloggen för ett tag sedan.

  http://partiprogram.mpbloggar.se/2011/10/25/nicklas-attefjord-allman-och-lika-rostratt-for-alla/

  Nicklas Attefjord

  januari 11, 2012 at 20:45

  • Jag läste din text på partiprogramsbloggen och spred den när den kom, väldigt bra. Denna motion är redan skickad till mps kongress för att Grön Ungdom ska ha någonting att skriva under på men om du vill får du gärna skriva under den genom att mejla service@mp.se! :)

   Benjamin Juhlin

   januari 14, 2012 at 00:34

 2. […] Jag kommer även skriva under Benjamin Juhlins eminenta motion om en avskaffad rösträttsålder. […]

 3. […] nästa två veckor sedan så publicerade jag min motion ”Avskaffa rösträttsåldern” här på bloggen. Den fick mycket reaktioner på Facebook och många var positiva men en del […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s