Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Gamla döda pennfäktare

leave a comment »

Moderata Ungdomsförbundet, MUF, har nyligen deklarerat att de ska bli ännu mer folkligare och sluta grubbla ”över vad döda gamla överklassgubbar från andra århundraden tyckte och tänkte – oavsett om de var poeter, filosofer eller författare.

Kunskapsföraktet häpnar. Niklas Wykman sa 2011 (3:18) att Muf måste bli mer intellektuella men med den här nyårshälsningen verkar man vara påväg i motsatt riktning.

John Maynard Keynes sa en gång, för att citera en död överklassgubbe, att ”praktiska män som anser sig stå över teorin lyssnar oftast på någon död pennfäktare från förr vars namn de har glömt för länge sedan”. Detta gäller självklart även för Muf. Det gick till och med snabbare än man först skulle tro. För nästan 30 dagar sedan skrev Muf att man inte skulle lyssna på gamla döda överklassgubbar, för fyra dagar sen så gick de till attack mot förmynderisamhället.

Förmynderisamhället har hamnat allt mer på tapeten sen Mattias Svensson skrev ”Glädjedödarna – en bok om förmynderi”. Mattias Svensson är förvisso ingen död överklassgubbe, däremot så refererar han i sin bok flitigt till de idéer och tankar som den döda överklassgubben John Stuart Mill hade.

Vidare så har Mattias Svensson även skrivit rapporten ”John Stuart Mill vs den borgerliga regeringens folkhälsopolitik”. Där skriver han bland annat:
Med hjälp av John Stuart Mills försvar av livsstilsfriheten kan vi konstatera att regeringen på folkhälsoområdet saknar utgångspunkt i områden där individen är suverän att fatta egna beslut. Regeringen saknar problematisering av huruvida lagstiftning och skatter är legitima
åtgärder mot upplevda problem. Likaså saknas perspektiv på vilka förhoppningar man rimligtvis kan ha på vad ingrepp i människors livsstil och nöjen kan ha för konsekvenser på människors karaktär och vänskapsband.

I Moderaternas artikel kan vi läsa att:
Att förespråka förbud är väldigt enkelt – att utvärdera resultat är svårare. Moderaternas framgång handlar i grunden om att våga försvara valfriheten och inte frestas för att ta de enkla utvägarna. Vårt löfte för 2012 blir att alltid stå i försvar för den enskildes rätt och valfrihet och inte utvecklas till ett förbudsparti.

Om det där inte är ett klassiskt fall av att lyssna på en död pennfäktare vars namn man glömt bort, då vet jag inte vad som är det.

Written by Benjamin Juhlin

januari 29, 2012 den 10:47

Publicerat i Uncategorized

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s