Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Ombudssystem njae tack

with one comment

I en artikel på DN Debatt i torsdags föreslog ett antal barnläkare att vi borde införa ett system med ombudsröstning för att barn och ungdomar ska kunna påverka politiken.

Jag är för en avskaffad rösträttsålder istället för ett system med ombudsröstning då det gör att ungdomars och barns röster blir representerade exakt som de är. Däremot kan det finnas andra vinster med ett ombudssystem och dessa kommer jag till senare.

För att svara på frågan om vad som är bäst av dessa två system måste vi först ställa frågan: vad ska de vara bäst på?

I artikeln på DN Debatt så verkar ett av huvudargumenten vara att ombudssystem ser till att barn kan påverka politiken, man nämner frågan om barnfattigdom som ett exempel.

Jag tror att en avskaffad rösträttsålder där barn börjar rösta när de känner sig mogna är överlägset ett ombudssystem då barn själva har tankar om vilket samhälle de vill se. Varför inte barn som grupp skulle kunna avgöra vad som är bäst för dem likt vuxna som grupp kan avgöra det förstår jag inte, det är nämligen en fråga om subjektivitet och det är enbart barn som kan bedöma vad som är bäst för dem själva. Att lägga över den makten på någon annan formellt kommer att innebära att den får incitament att rösta på det som är bäst för den och även om skulle försöka tolka vad som är bäst för barnet kan den aldrig få ett lika bra svar som när barnet får rösta själv. Sannolikheten är att barnet skulle prioritera frågor som föräldrarna rent subjektivt skulle definiera är oviktiga men som faktiskt är det som påverkar barnets vardag.

Dessutom dras ett ombudssystem med liknande problem som en rösträttsålder, nämligen att ungdomar klumpas ihop till en grupp där alla har samma intelligens och att det krävs en viss intelligens för att få rösta.

Ett ombudssystem kan däremot vara bra om det grundar sig på frivillighet. Jag menar att alla som vill få rösta ska få rösta, men däremot kan det finnas en poäng i att även de som inte kan uttrycka sina åsikter trots att vi antar att de kanske har de åsikterna senare eller nu ska få sina röster hörda. Där kan ett ombudssystem spela en roll.

Poängtera att vi har en nyfödd bebis. Den här bebisen får frågan om den vill äta. Bebisen kan inte uttrycka sin egen åsikt men vi kan anta att den vill äta och den får också göra det. Vi har alltså agerat ombud för bebisens vilja. Maten var bara en metafor för det som påverkar bebisens vardag och staten påverkar bebisens vardag så det är inte orimligt att tänka sig att bebisens ombud ska kunna påverka staten också. Detta är egentligen inte ett optimalt system, det mest optimala vore om bebisen kunde ge uttryck för sina åsikter men eftersom det inte går så kan ett ombudssystem fylla en funktion tills vidare.

Min poäng är alltså att ett ombudssystem kan fylla en funktion för individer som har en vilja men ej kan uttrycka den medan alla som kan uttrycka sin vilja borde få göra det i allmänna val. Detta grundar sig alltså på ett antagande om att individen vet vad som är bäst för henne själv, om ni inte accepterar det antagandet så är det här inlägget nog värdelöst.

Sedan hur det här ombudssystemet bör vara utformat för att bäst representera de som inte har förmågan att uttrycka sin vilja tycker jag är knepigt. För att göra det systemet bäst borde utgångspunkten givetvis vara: Hur kommer vi så nära som möjligt åsikterna hos den vi ska representera? Och när man väl har den frågan i bakhuvudet kan man börja problematisera kring vem som ska vara ombud, jag är tveksam till att föräldrarna skulle vara bäst i alla situationer, och mycket fler frågeställningar.

Avslutningsvis vill jag säga att ett ombudssystem i vissa fall kan ha en funktion men det har knappast några fördelar gentemot en avskaffad rösträttsålder i att representera ungdomar.

Ludvig Beckman skrev lite senare en replik där han menade att en sänkt rösträttsålder är en bättre idé, varför han inte vill avskaffa den vet jag inte.

Written by Benjamin Juhlin

april 2, 2012 den 14:09

Publicerat i Ungdomar

Tagged with

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Ombudssystem njae tack,  Benjamin Juhlin, Rösträtt för alla,  Stefan Olsson, Mer makt åt barnen, Maries tankespår, Alliansen har avskaffat sjukförsäkringens grundidé, Ett hjärta RÖTT, Nystart Ekonomi och Jobb, SR Aftonbladet, Expressen, SVD, DN,SVT,TV4 Nyheterna Alliansfritt Sverige, Newsmill kulturbloggen, Share this: ,kE-postFacebookLike this:GillaBli först att gilla denna post. Det här inlägget postades i politik o ekonomi. Bokmärk permalänken. ← Oranisation för ersättning skall utredas […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s