Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Capital of Scandinavia…

with one comment


Fantastisk presentation. Eftersom jag också älskar Stockholm tänker jag intellektuellt grotta ner mig i det kommunala utjämningssystemet. Jag tänker skumma regeringens översyn och rapporten Sofia Linder har skrivit för Stockholms Handelskammare med rubriken ”Det kommunala skatteutjämningssystemet – Hinder för tillväxt och utveckling” under min påsk. Förhoppningsvis kan jag komma med någon halvt intelligent kommentar efter att ha gjort det.

 

Written by Benjamin Juhlin

april 6, 2012 den 13:41

Publicerat i Uncategorized

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Här får du lite hjälp så att du inte påverkas allt för mycket av Sofia Linders struntprat om den kommunala skatteutjämningen. Jag vill påstå att hon inte vet vad hon pratar om!

  Skatteutjämningen är ett nödvändigt måste, en produkt av den förda rikspolitiken som har medfört att vissa kommuner inte längre har samma möjlighet att bedriva en grundläggande välfärdsverksamhet. Sedan urminnes tider pågår nämligen, genom den statliga skatten, en geografisk omflyttning av landets tillgångar till östra mälardalen, vilket medfört att våra landsortsregioner går en sakta och säker död till mötes.
  Skatteutjämningen är ett måste ända tills kommunerna kräver en ordentlig och demokratisk utredning om landets fortsatta behov av en ständig särbehandling av Stockholmsområdets status som huvudstad. Vilken nytta har egentligen detta skattefinansierade område för övriga landet, nu när t.om det hälften så stora Göteborg drar in så mycket mer av exportinkomsterna till landet? Stockholmsområdet sysslar mest med en komplicerad rundgång med övriga Sveriges statliga skatteinbetalningar!

  Idag utarmas alla svenska regioner ekonomiskt av en hel armé av skattefinansierade byråkrater i östra mälardalen, en samhällsekonomisk paria som genom utredningsmanipulation av de folkvalda och årlig uppgradering av den statliga centralbeskattningen (statliga skatten) indirekt sänker landets perifera kommuner. Pengarna stannar inte längre kvar ute i regionerna och skapar därigenom inget lokalt riskkapital. Pengarna går istället genom hutlösa Elskatter, Moms-, Bränsle-, Bil-, alkohol-, tobak- och Bolagsskatter m.m. direkt in till landets mest skattefinansierade område, Stockholm, där överskottet dagligen göder en till stora delar onödig och enormt kostsam Statsbyråkrati med svans. Denna vansinniga och vindögda centraliseringspolitik utarmar och avfolkar landsorten, samtidigt som Stockholmsområdet tillåts växa helt okontrollerat och fullständigt okritiskt får bada i andras pengar!

  Oavsett partifärg i regeringen så är slöseriet med landsortens pengar vid de olika statsbyråkratdelarna snudd på kriminell. Vid t.ex regeringskansliet anställdes vid det första EU-ordförandeåret 1500 personer extra bara för att vända papper, och trots att ordförandeåret bara varade ett år så jobbar huvuddelen av dem fortfarande kvar. Detta centrala och ekonomiska vansinne går igen inom all statlig verksamhet, den statliga centralbyråkratin bara ökar och ökar på övriga Sveriges bekostnad. Resonemanget inom Sthlms centralbyråkrati går nämligen som vanligt ut på att landets ”gemensamma” tillgångar och överskott tillhör staten och staten det är vi och endast vi!

  Sverige, har nu skapat ett centralt monster som sakta håller på att äta alla ur huset. Det är snart ett måste för övriga Sverige att säga Nej, ta tillbaka sina pengar och stoppa slöseriet inom den centrala statsbyråkratin. Äntligen också börja ställa krav på alla ja-nickande rikspolitiker på länsbänkarna i riksdagen. Ställa dem till svars för alla tagna beslut, t.ex varför El-avregleringen gav landsortsbor inom vattenkraftsområden 4 ggr dyrare nätavgift och därmed dyrare statlig skatt än de boende i Stockholmsområdet. Också fråga dem varför övriga Sverige år efter år skall tvingas betala in dyra pengar för SVT och alla museer, teatrar och andra tveksamma s.k. kulturella inrättningar i Stockholmsområdet?

  Av all statlig skatt som Sveriges dryga 7 miljoner invånare utanför Stockholm tvingas betala in så går en gigantiskt stor del till att betala för statsbyråkratins skyhöga löner och hyror i östra mälardalen. Pengar som sedan går direkt in i Stockholmsområdet genom den lokala handeln, lokala skatter, lokala bankinsättningar, lokala inköp och lokalt nyttjande av ortens näringsidkare.
  .
  Allt sammantaget skapar en mycket god och gynnsam tillgång på lokalt riskkapital och positivt företagsklimat i Stockholmsområdet. Något som övriga Sverige, pga denna ansvarslösa politik, alltid lidit stor brist på!

  KG Holm

  augusti 27, 2012 at 15:25


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s