Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Kan det vara så att Stockholm tjänar på utjämningssystemet?

with one comment

”Glöm myten om stockholmarna som försörjer Norrland. Det är precis tvärtom.”

Så inleder Eva Franchell Aftonbladets ledare den 16 april. Det är en ledare som präglas av feltänk och intellektuell ohederlighet.

Inte en enda rad ägnas åt att förklara vad ”myten” grundar sig på, så det får jag istället göra här. Den grundar sig på att stockholmarna står för 50% av skatteintäkterna trots att man inte står för 50% av befolkningen. Stockholmarna betalar mer i skatt och detta fördelas ut över övriga kommuner genom utjämningssystem.

Franchell motsätter sig detta genom att hänvisa till Dagens Samhälle som har tittat på en post på utjämningssidan, ja ni läste rätt, en post. Singular. De har tittat på förskoleutjämningssystemet som med anledning av ett systemfel omfördelar från land till stad. Av det drar Franchell slutsatsen att staten i själva verket omfördelar från landsbygd till storstad. Det är helt omöjligt att dra en sådan slutsats endast baserat på data om en utgiftspost, andra utgiftsposter skulle mycket väl kunna kompensera ut för den posten.

Det är dessutom tveksamt om en omfördelning mellan landsbygd och stad i samma proportion som i förskolesystemet hade kompenserat ut för skatteutjämningen, då stockholmarna betalar så extremt mycket i skatt.

Om jag ska ge landsbygdsmänniskor något rätt är att man kan ifrågasätta Stockholmsfokuset i denna fråga. Det finns många kommuner som är produktiva men där staten omfördelar produktiviteten genom andra system än just utjämningssystemet, se exempelvis LKAB. Det förändrar dock inte det faktum att utjämningssystemet utjämnar från de produktiva kommunerna till de mindre produktiva kommunerna. Om man av ren sentimentalitet inte vill erkänna detta faktum blir det svårt att debattera den här frågan.

Att dra slutsatser om alla utgiftsposter enbart baserat på en är dömt att misslycka. Att göra det som sitt bärande argument mot ett logiskt sammanhängande argument är även det dömt att misslyckas. Och det är precis det Eva Franchell gör i sin ledare.

Written by Benjamin Juhlin

april 19, 2012 den 13:47

Publicerat i Urbanism

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Idag, utarmas alla svenska regioner ekonomiskt av en hel armé av skattefinansierade byråkrater i östra mälardalen, en samhällsekonomisk paria som genom utredningsmanipulation av de folkvalda och årlig uppgradering av den statliga centralbeskattningen (statliga skatten) indirekt sänker landets perifera kommuner. Pengarna stannar inte längre kvar ute i regionerna och skapar därigenom inget lokalt riskkapital. Pengarna går istället genom hutlösa Elskatter, Moms-, Bränsle-, Bil-, alkohol-, tobak- och Bolagsskatter, m.m. direkt in till Stockholmsområdet där överskottet dagligen göder en till stora delar onödig och enormt kostsam gigantisk Statsbyråkrati med svans. Denna vansinniga och vindögda centraliseringspolitik utarmar och avfolkar landsorten, samtidigt som Stockholmsområdet tillåtas växa okontrollerat och fullständigt badar i andras pengar.
  Oavsett partifärg i regeringen så är slöseriet med landsortens pengar vid de olika statsbyråkratdelarna snudd på kriminell. Vid t.ex regeringskansliet anställdes vid det första EU-ordförandeåret 1500 personer extra bara för att vända papper, och trots att ordförandeåret bara varade ett år så jobbar huvuddelen av dem fortfarande kvar. Detta centrala och ekonomiska vansinne går igen inom all statlig verksamhet, den statliga centralbyråkratin bara ökar och ökar på övriga Sveriges bekostnad. Resonemanget inom Sthlms centralbyråkrati går nämligen som vanligt ut på att landets ”gemensamma” tillgångar och överskott tillhör staten och staten det är vi och endast vi!
  Sverige, har nu skapat ett centralt monster som sakta håller på att äta oss alla ur huset. Är det inte snart dags att säga Nej, ta tillbaka våra pengar och stoppa slöseriet inom statsbyråkratin. Äntligen börja ställa krav på våra ja-nickande rikspolitiker på våra länsbänkar i riksdagen. Ställa dem till svars för alla tagna beslut, som t.ex frågan om varför El-avregleringen gav landsortsbor inom vattenkraftsområden 4 ggr dyrare nätavgift och därmed dyrare statlig skatt än de boende i Sthlms-området. Också fråga dem varför de tvingar övriga Sverige att betala för alla lokala inrättningar, som museer och teatrar i Sthlms-området. Och varför i herrans namn måste landsorten betala licsenspengar till Sthlm för smörjan som visas i SVT, och det bara för att de tillåts gömma sig bakom ett förljuget namn som ”public service”, även fast de visar samma skit som alla andra?
  Av all statlig skatt som Sveriges ca 7 miljoner invånare utanför Stockholm betalar in så går ett gigantiskt överskott till att betala skyhöga löner- och hyror inom statsbyråkratin i östra mälardalen. Detta överskott går sedan in i Stockholmsområdet genom den lokala skatten, lokala bankinsättningar, lokala inköp och lokalt nyttjande av ortens näringsidkare. Allt sammantaget skapar en mycket gynnsam tillgång på lokalt riskkapital och positivt företagsklimat. Något som övriga Sverige, pga denna politik, alltid lidit stor brist på!

  Göran K

  augusti 20, 2012 at 22:17


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s