Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Domstolen som en politisk arena

leave a comment »

Jag läste Fokus idag och fastnade vid ett reportage om domstolen som en politisk arena med tanke på rättegången som pågår nu i Oslo. Tesen som presenteras i artikeln verkar vara att en åtalad inte kan vinna genom att agera politiskt i en rättegång, man hänvisar bla till Slobodan Milosevic och Nürnbergrättegångarna. Jag håller inte med om slutsatsen utan tror att en åtalad kan vinna på att agera politiskt i en rättegång.

Hur definierar vi vad det är att vinna i en rättegång? I litteraturen så finner vi ett förslag: att man efter en rättegång där man hållit tal går ut genom rättegångsporten likt Gerry Conlon i ”In the name of the father”. Detta verkar vara ett återkommande tema i litteraturen. I Ayn Rands verk The Fountainhead och Atlas Shrugged händer det i båda böckerna att den åtalade går ut ifrån rättegången efter att ha hållit tal som chockat åhörarna. I Leon Uris Trinity så lyckas den åtalade IRAmannen Conor Larkin förklara varför hans brott inte är större än den stöld England konstant utför. Med rim och reson lyckas Larkin överraska engelsmännen och han frias.

Så, om det som ska krävas för att man ska ”vinna” en rättegång är att man hänför rätten och blir en fri man kan jag hålla med Fokus om att försök att göra rättegångarna ideologiska inte lyckas. Men att detta enbart verkar förekomma i litteraturen gör att vi kanske borde definiera en vinst på ett annat sätt, nämligen i propagandasyfte.

Där kan vi faktiskt se att rättegången kan tjäna ett politiskt syfte för den åtalade. Inte minst nu i Oslo där den åtalade fått enorm uppmärksamhet, men även andra exempel finns för detta. När Provisoriska IRAs chief of staff, Seamus Twomey, greps 1973 och dömdes i domstol var hans enda kommentar ”I refuse to recognise this British-orientated quisling court”. Twomey utnyttjade domstolsarenan till sitt politiska syfte tillräckligt för att det skulle klistras fast på hans Wikipediasida 40 år senare.

Kan domstolar alltså utnyttjas politiskt? Ja, kanske inte för att bli fri men väl för att sprida sina åsikter. Bör vi göra något åt detta? Mjae. Det måste väl ses som problematiskt att man kan få en arena att utnyttja sina åsikter genom att begå brott, men jag skulle se det som mer problematiskt om man inskränkte den åtalades rätt att förklara sig och sin handling.

Written by Benjamin Juhlin

april 20, 2012 den 22:22

Publicerat i Uncategorized

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s