Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Det e tufft å va sosse

with 2 comments

På 90talet så hade Sverige en hög statsskuld samtidigt som vi tampades med en ekonomisk kris. De svenska regeringarna och Göran Persson i synnerhet bemötte krisen med sparåtgärder. Denna politik av utgiftsnedskärningar är någonting socialdemokratin är stolt över, de menar att stålbadet var nödvändigt för långsiktigt välstånd. Nu sker samma sak i resten av Europa som i Sverige på 90talet. Många har höga statsskulder och stora underskott. De flesta länderna svarar också likt Sverige med att minska sina utgifter. I spåren av dessa nedskärningar sveper en vänstervind ledd av François Hollande som säger att sparandet måste avbrytas. Nu måste det börjas spenderas igen, även om man kan ifrågasätta om det inte var just det som ledde fram till underskotten. Nåja. Hollande menar iallafall att utgifterna måste öka för att krisen ska ta slut. En vänstervåg skrider fram ochmånga svenska socialdemokrater känner nog att de vill hoppa på. Samtidigt så har de ett arv att nedskärningar som de är stolta över.

Kan man hoppa på denna nya våg som kräver ökade utgifter samtidigt som man är stolt över nedskärningar man genomfört? Det må verka svårt men Jytte Guteland gör ett försök på Newsmill idag. Under rubriken ”Europa behöver en expansiv finanspolitik” skriver Guteland att ”[a]lla bör dock vara ense om att Grekland behövde och behöver sanera sin ekonomi”. Guteland beskriver även behovet av ”att parallellt med skuldsaneringen föra en politik som är såväl omfördelande som tillväxt- och sysselsättningsfrämjande”. Hmm… Hur ska man skuldsanera samtidigt som man genomför tillväxtfrämjande åtgärder, som Guteland senare i artikeln säger är ”strategiska satsningar på infrastruktur, utbildning och näringsliv”? Guteland verkar mena att det först när en kris slår till krävs nedskärningar och strukturomvandlingar för att sanera ekonomin och att det sedan krävs tillväxtsatsningar men eftersom mångas skulder är långtifrån sanerade känns det konstigt att Guteland ur hennes perspektiv redan börjar prata om tillväxtsatsningar.

Det är tufft att vara socialdemokrat och med stolthet minnas 90talet samtidigt som man vill känna glädje över att Hollande blivit vald till president i Frankrike.

Written by Benjamin Juhlin

maj 9, 2012 den 13:57

Publicerat i Ekonomi

Tagged with ,

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Speciellt med tanke på att Sveriges statsskuld var betydligt lägre än vad Greklands skuld är idag och att Sverige då hade större möjligheter att vara expansiva än vad Grekland har idag.

    Benjamin Juhlin

    maj 9, 2012 at 14:02

  2. […] som ser ut som en tanke att SVT sänder serien Elitklassen i repris just när François Hollande vunnit presidentvalet i Frankrike. Serien utspelar sig i det tidiga 80-talets Frankrike då François […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s