Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Också jobbigt att vara kristdemokrat

leave a comment »

Klockan är 03.45 och det är natt mellan fredag och lördag. En lysande tid att sitta och skumma artiklar på politikerbloggen. Fann ett fantastiskt verk jag tänkte blogga om. Det är KDUs ekonomisk-politisk talesman som skrivit om ekonomi. Halva artikeln är en historielektion där författaren menar att svensk tillväxt skapats av att ekonomin varit relativt liberaliserad. Någonting jag också tror även om jag förhoppningsvis skulle uttrycka det på ett annorlunda sätt om jag försökte.

Trots att en väldig textmassa ägnas åt historielektionen missas en rätt viktig del, nämligen att de senaste årens liberaliseringar genomförts av både borgerliga och socialdemokratiska regeringar. På ett sätt är det dock tur att han inte tar upp det eftersom hans slutpoäng är att Socialdemokraterna orsakade krisen på 90talet genom statliga ingripanden. Mjae.

90talskrisen orsakades bland annat av en överhettad ekonomi under 80talet. Detta berodde bland annat på att det var extremt enkelt att låna pengar sedan Kjell Olof Feldt (sosse) avreglerat kreditmarknaden. En liberalisering alltså. Att säga att statliga ingripanden från S ledde fram till krisen är alltså tveksamt.

Sedan tror jag att man säkert hade kunnat undvika de problem som följde av den avreglerade kreditmarknaden om man hade sett till att skattesystemet var korrekt konstruerat. Som det var konstruerat då gav det folk incitament till att låna. Det förändrar dock inte det faktum att det var en liberalisering som överhettade ekonomin. Även om man kan argumentera för att staten var det grundläggande poängen.

Godnatt.

 

Written by Benjamin Juhlin

maj 12, 2012 den 02:45

Publicerat i Ekonomi

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s