Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Viktigt att vi vill slopa reseavdraget

leave a comment »

Att Miljöpartiets partistyrelse vill slopa reseavdraget är någonting vi kunde höra Karin Svensson Smith om i Sveriges Radio igår. Det är i Partistyrelsens klimatproposition till kongressen de föreslår att alla miljöskadliga subventioner ska fasas ut.

Svensson Smith motiverar det med att vi inte kan spendera pengar på sådant som är dåligt för miljön. Staten ska snarare användas till sådant som är bra för miljön.

Igår på twitter såg jag miljöpartister som försvarade det hela med att fråga om vi ska lägga 50 miljarder på miljöskadliga subventioner. Det är förstås ett asdåligt och ointellektuellt argument för att slopa reseavdraget, man kan nämligen välja att ta bort alla de andra miljöskadliga subventionerna men behålla ett. Det skulle inte vara något problem.

Nä. Jag är för ett slopande av reseavdraget men av andra anledningar. För mig är det en fråga om att man inte ska värdera vissa utsläpp över andra. Alla utsläpp ska kosta lika mycket. Staten ska inte säga att vi utsläpp är förståeliga medan andra inte är det utan det ska vara upp till individer att avgöra det. När man då har ett reseavdrag vars syfte är att göra det billigt för en viss sorts utsläpp, sådana som sker i resor till arbete när kollektivtrafik ej är lättillgängligt, då värderar man vilka utsläpp som är ”nödvändiga” och vilka som inte är det. Om folk väljer att resa till arbetet får de självklart göra det men jag kan inte förstå varför folk som inte väljer att göra det ska betala för det.

Dessutom uppstår det fler problem när vi alla tvingas betala för varandras utsläpp. Då minskar incitamenten att minska på sina egna utsläpp eftersom det är någon annan som betalar dem.

Att slopa de miljöskadliga subventionerna är ett steg i rätt riktning för att minska utsläppen. Det är effektivt, rättvist och smart. Nu hoppas jag att Miljöpartiet fortsätter på den här vägen och tar nästa steg i smart miljöpolitik genom att prata mer om en grön skatteväxling.

Written by Benjamin Juhlin

maj 14, 2012 den 10:43

Publicerat i Klimatpolitik

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s