Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Inget slopande av reseavdraget tydligen

leave a comment »

Trots att Karin Svensson Smith var allt annat än otydlig om reseavdraget valde nu Miljöpartiets partistyrelse att gå ut och ”förtydliga” att man inte vill slopa reseavdraget. Det är märkligt. Varför gör man det? Jag vet faktiskt inte. De politiska anledningarna till att göra det borde vara ganska begränsade. Människor i den fattiga delen av världens rätt att inte behöva fly från sina hem utan att ha gjort något borde överväga svenska landsbygdsmänniskors rätt att släppa ut koldioxid. Det är trots allt svenskarna som begränsar någon annans frihet.

Nä, jag tror snarare att man gör det av valtaktiska skäl. Den som på något sätt ifrågasätter normen att vi ska betala människor för att de ska kunna göra utsläpp på landsbygd brukar få mycket kritik. Det gör att man är rädd för att ta i den frågan.

Även om jag är tveksam till den höga formen av valtaktiskt agerande tror jag att man har fel i den analysen. Det är nämligen så att folk på landsbygden inte röstar på oss ändå. Det finns nämligen 7 andra partier i riksdagen som anser att landsbygdens utsläpp ska subventioneras. Varför skulle de rösta på oss? Det känns inte som det finns någon teoretisk grund för att de skulle göra det.

Inte heller finns det någon empirisk grund för det. I Åsele röstade 0.3% på Miljöpartiet. Att då göra allt man kan för att vinna de rösterna är jag högst tveksam till.

Written by Benjamin Juhlin

maj 16, 2012 den 13:18

Publicerat i Miljöpartiet

Tagged with

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s