Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Vad är gusthlm?

leave a comment »

Nu är det fem år sedan jag blev medlem i Grön Ungdom i Stockholmsregionen. Det Gu Sthlm jag blev medlem i var annorlunda. Vi var väldigt få som var aktiva. Max 20 personer. Och det var ett rätt tajt gäng som det nog var rätt svårt att slå sig in i.

Sedan dess har vi förändrats mycket. Taket har höjts. Medlemsantalet har skjutit i höjden. Tröskeln har blivit längre. Nästan alla positiva floskler som finns kan man använda för att beskriva hur vi i Grön Ungdom i Stockholmsregionen har förändrats.

Vår organisation har växt på mer sätt än bara i antal medlemmar. Vi har framförallt växt i vad vi vågar. När vi först föreslog ett ålderstak var det folk som blev arga. När vi tog en plats i den politiska debatten och tyckte att rösträttsåldern skulle avskaffas var det många som blev häpna. När vi tog en plats i den interna politiska debatten i Mp och började lobba för att man inte skulle lagstifta gällande åldersgränser på energidrycker tyckte vissa att det var en skitfråga.

Trots det har vi jobbat på. Vi valde det som vi trodde var bäst för organisationen och körde på. En av Bruce Springsteens låtar heter ”No Surrender” och man kan väl säga att de två orden präglat hur vi agerat som organisation.

Man ska dock inte glömma de gånger våra nymodigheter fått beröm. Vi är den enda Grön Ungdom-avdelningen i Sverige som tagit fram ett politiskt program och för det har vi fått mycket positiv kritik. Inte för att jag tror att någon negativ kritik hade stört oss men det är ändå roligt.

Det har växt fram en kultur inom Gu Sthlm som organisationen kommer ha mycket nytta av. En kultur där man säger att vi testar, vi gör på vårt eget sätt och man vet att det för det mesta funkar. Det skiljer oss ifrån andra avdelningar i Sverige men historiskt finns dessa rötter där från ett Gu sthlm som på 90talet var nära att bli uteslutna ur Grön Ungdom.

Trots att jag nu vågar påstå att vi är en organisation som aldrig varit så intressant tidigare så finns det saker som kan förbättras. Vi skulle kunna bli mer professionella. Vi skulle kunna låta målen helga medlen oftare än vad vi låter de göra det nu. Vi skulle kunna använda oss av arvoden oftare, arvoden är för det mesta bättre investerade pengar än annat man lägger sina pengar på.

Om vi gör detta tror jag att vi skulle kunna växa ännu mer. Jag tror att vi skulle kunna behålla medlemmar längre och jag tror att vi skulle få företrädare som kunde ägna mer kraft åt sina uppdrag.

Idén om att man inte ska få några arvoden för någonting härstammar från en tid då ett uppdrag i styrelsen innebar att man var den som var ansvarig för att köpa fikan till medlemsmöten. Saker och ting har förändrats sedan dess och om vi inte inser det så kommer vi fastna.

Vi är nu en respekterad och seriös avdelning. Men det är viktigt att vi kommer ihåg att vi kom hit genom att fatta jobbiga beslut och att det inte finns nåt som pekar på att det kommer bli enklare att utvecklas i framtiden.

Written by Benjamin Juhlin

juli 14, 2012 den 15:40

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s