Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Inte ens socialister kan Marx länge

with 2 comments

Johnny Munkhammar gick bort igår. Munkhammar imponerande alltid på mig, att man kunde vara så kunnig och intresserad och samtidigt vara högt uppsatt i ett parti. Jag minns särskilt ett tillfälle då han debatterade på mitt gymnasium vilket gjorde att de funderingar jag redan då börjat få om marknadsekonomin gjorde mig än mer sömnlös.

Under dagen har ett citat av Munkhammar delats. Jag tänkte klargöra lite gällande det. Det är från en riksdagsdebatt där Munkhammar säger att ”Pengarna tillhör inte först staten. Pengarna tillhör dem som jobbat ihop dem, för det är där värdet har skapats”.

Vissa har påstått att citatet ger uttryck för ett marxistiskt tänkande. Detta är felaktigt. För den som har koll på sina ideologier vet vi att den liberalism som Munkhammar stod för är långt bort från marxism och att de två har väldigt få beröringspunkter. Om citatet skulle vara marxistiskt skulle det alltså innebära att Munkhammar blivit marxist för en dag, högst osannolikt, eller att citatet handlade om ett område där det fanns beröringspunkter mellan marxism och liberalism, även det högst osannolikt.

Nä. Det handlar istället om okunskap.

Munkhammar säger att pengarna tillhör de som jobbar ihop dem för att ”det är där värdet har skapats”. Med det menar han inte att produkten arbetaren har skapat har ett värde endast i egenskap av att arbetaren ägnat många timmar åt att skapa produkten, marxistisk bruksvärdesteori, utan att arbetaren har skapat ett värde i egenskap av att någon velat ha det och betalat pengar för det, efterfrågevärde. Det är stor skillnad mellan dessa. Vad gäller värdesbegreppet är alltså inte Munkhammar marxist utan liberal, föga förvånande.

Ej heller vad det gäller ägandebegreppet är Munkhammar marxist. Han säger att ”pengarna tillhör dem som jobbat ihop dem”. Detta är en Nozickiansk syn på ägande. Det du skapar och det du äger är förlängningar av din kropp och tillhör dig. Ingen annan har rätt att göra anspråk på det. En marxistisk syn på ägande grundar sig snarare i att arbetaren har rätt till allt kapitalisten får från sin verksamhet. Detta är två diametrala motsättningar vad gäller synen på ägande och Munkhammar ger tydligt uttryck för en mer liberala teori om ägande.

Munkhammars citat är alltså tydligt liberalt.

Written by Benjamin Juhlin

augusti 14, 2012 den 22:48

Publicerat i Ekonomi

Tagged with

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nej, Munkhammar var definitivt inte marxist. Men jag kan inte låta bli att påpeka att din syn på marxismens värdeteori är lite… förvirrad. Marx ansåg att produkter har värde just därför att de är efterfrågade på marknanden. Annars är de bokstavligt talat värdelösa, oavsett hur mycket arbete eller hur mycket bruksvärde produkten har. Detta är en av anledningarna till att Marx ville avskaffa marknadsekonomin. I ett tänkt samhälle med en annan fördelningsmekanism skulle värdet försvinna och ersättas med människors behov. Marx menade inte heller att ”arbetaren har rätt till allt kapitalisten får från sin verksamhet”.Tvärtom. Varje samhälle har sina egna ägandeformer. Under kapitalismen har kapitalisten rätt till produktionens överskott. Ännu en anledning av avskaffa densamma.
  Så slutsatsen måste väl bli att ”inte ens liberala miljöpartister kan Marx längre”.

  Mattias Nilsson

  november 5, 2012 at 10:18

  • Oj, missade att svara på detta.

   Det känns lite som att du märker ord. Marx hävdade att varors sanna värde ska härledas från arbetet som krävs för att producera varan. Han skiljde sig från de tidigare klassiska ekonomerna då de betonade andra faktorer men alla dessa teorier är ändå teorier om att kostnad avgör värdet.

   Sedan skriver du att ”varje samhälle har sina egna ägandeformer”, och det är ju självklart. Det jag menar är att Marx, som verkligen inte bara är deskriptiv utan i högsta grad normativ, är för ett kommunistiskt samhälle som en konsekvens av hans värdeteori.

   Benjamin Juhlin

   maj 19, 2013 at 12:23


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s