Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Vilken roll bör Grön Ungdom ha i Miljöpartiet?

leave a comment »

Grön Ungdom är det enda ungdomsförbund som helt delar sitt moderpartis åsikter. Grön Ungdom har ingen egen politik och försöker enbart påverka Miljöpartiet internt. Fördelen med detta är att man kan föra en konstruktiv dialog internt utan att diskussionen blir polariserad. Det finns dock en fara i att man glömmer bort att vi har denna inställning för att kunna påverka mer – inte för att vi tror att Miljöpartiet har rätt i exakt alla frågor.

Det finns rätt goda skäl till att inte föra ut en annan politik än Miljöpartiet i vårt kampanjarbete, då skulle vi riskera att vara ett falskt alibi. Däremot är det en stor skillnad på att vara ett falskt alibi och att vara en intern röst som politisk vakthund. Jag tycker att vi i Grön Ungdom har gått från att vara denna vakthund till att bli en instans som okritiskt hyllar det partiet lägger fram.

När Miljöpartiet släppte sitt bostadspolitiska förslag ”30 000 nya bostäder på 30m2 för 3000 SEK/mån till personer under 30 år” hyllande våra företrädare okritiskt detta i olika kanaler. Vi frågade oss inte om detta var realistiskt och om prio ett för Mp inte borde vara att lämna sitt motstånd mot att bygga högt.

Detta skedde även den gång då Mp släppte sin budget och våra företrädare gick ut och i en intern kanal sa att vi släppt en budget som sett till att ”de sista områden där vi saknat stora politiska satsningar kom nu” (10:10). Inget hade kunnat göras bättre alltså. Jag menar inte att det kan funnits saker som man varit nöjd med i budgeten, men när man kommenterar i en intern kanal borde iallafall en mening vara något annat än rent och skärt hyllande.

Bollar som borde varit givna att slå på har vi missat. I oktober gick Mps parlamentsledamot Isabella Lövin i polemik med en piratpartist på SvD Brännpunkt. Piratpartisten menade att Lövin inte röstat i enlighet med det Mp lovat i Europaparlamentsvalrörelsen 2010 och det verkade som han hade fog det för han påstod. För Grön Ungdom, som under den valrörelsen haft vind i segeln då vi hänvisat till vår moderna internetpolitik, borde det varit självklart att stå upp för den internetpolitiken även om en av våra egna politiker tyckte annorlunda. Istället var det knäpptyst.

Ibland är det till och med så att Miljöpartiet själva är bättre på att vara kritiska mot Mp än vad vi i Grön Ungdom är. Så var fallet den 25 april då Åsa Romson och Maria Ferm gick ut och sa att den migrationspolitiska överenskommelsen riskerade att spricka. Varför var det inte vi i Grön Ungdom som gick ut och sa att det gick för långsamt?

Utöver dessa tillfällen kan man nämna det faktum att Grön Ungdom inte har någon representant i Miljöpartiets partiprogramsgrupp och att Miljöpartiet överväger att sänka stödet till oss i nästa budget. Jag tror inte det beror på att Miljöpartiet inte gillar oss, Mp brukar vara väldigt inkluderande. Jag tror det beror på att vi inte tagit för oss tillräckligt.

Jag vill därför mana till diskussion om detta. Hur bör vi i Grön Ungdom agera för att öka vårt inflytande i Mp? Vilket förhållningssätt bör vi ha till Mp och till Mps politik? Just nu känns det som vi slagit in på fel väg.

Written by Benjamin Juhlin

augusti 22, 2012 den 06:27

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s