Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Implikationer av förståelsen

leave a comment »

Inlägg 2.

I mitt förra blogginlägg förklarade jag vad koldioxidskatt och utsläppsrätter är. Efter att ha ägnat hela mitt projektarbete på gymnasiet åt detta fylls mina dagar upp av tid då jag går runt och stör mig på folk som ignorerar skillnaden mellan dessa två.

Jag sammanfattade på två rader i det förra blogginlägget skillnaden mellan de två system och det är många som inte verka vilja förstå detta. Där skrev jag att:
I ett system med koldioxidskatter så är det politiker som sätter ett pris på utsläppen. I ett system med utsläppsrätter så är det marknaden som sätter priset efter att politikerna bestämt taket.

Konsekvensen av detta blir att priset enbart har ett instrumentellt värde i ett system med utsläppsrätter. Ett exempel på några som inte helt förstått detta är dessa textförfattare som släppt ett policy paper med rubriken ”Lyft 1,4 miljarder utsläppsrätter ur EU ETS”. Där pekar man på att priset för att släppa ut har varit väldigt lågt och att man därmed borde minska mängden utsläppsrätter.

Det är ett jättemärkligt resonemang. Att bestämma vad man ska göra baserat på priset i ett system med utsläppsrätter är som att bygga en bro över ån för att kunna ta sig till vattnet. Priset har ett instrumentellt värde medan det viktiga är utsläppen vilket beror på utsläppsrätterna.

Att dra slutsatser av priset är konstigt. Det öppnar upp för en komplett godtycklighet i miljöpolitik där man ska göra någon uppskattning där man sticker upp fingret i vinden och gissar vilken miljöpolitik som ska föras. Bland annat så föreslår textförfattarna att ”att villkora en återföring mot att priset stiger till över 50 Euro per utsläppsrätt.” Att man väljer just 50 euro istället för att låta marknadskrafterna räkna ut det har två problem. För det första att det är väldigt svårt att ha rätt eftersom man, vilket rapportförfattarna erkänner, enbart gissar baserat på olika rapporter. Och för det andra att priset är omöjligt att räkna fram, se den socialistiska kalkyleringsdebatten.

Koldioxidskatter och utsläppsrätter är svårare att förstå än vad man tror vid första anblick. Att förstå att priset i ett utsläppsrättssystem enbart är av instrumentellt värde är viktigt för att inte föreslå saker som är fel.

Written by Benjamin Juhlin

september 2, 2012 den 17:03

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s