Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Vad är skillnaden mellan koldioxidskatter och utsläppsrätter egentligen?

leave a comment »

Det brukar finnas många missförstånd gällande de två stora system för att minska utsläppen, utsläppsrätter och koldioxidskatt. Idag tänkte jag i två inlägg först förklara vad de olika system är och sedan tänkte jag tillämpa den kunskapen på ett exempel. Detta är det inlägg där jag går igenom systemen.
Inlägg 1.

Koldioxidskatter är ett system där man sätter ett pris på utsläpp.

Utsläppsrätter är ett system där man sätter ett tak för hur mycket utsläpp som får göras. Efter det kommer marknaden att sätta ett ett pris på utsläppen och utsläppen kommer att minska till taket.

Ni kanske märkte att koldioxidskattens definition var kortare än den för utsläppsrätter. Det är för att det viktiga i koldioxidskatten, prissättning, redan ingår i utsläppsrättsdefinition. Dessa två system är väldigt lika varandra i det att man sätter ett pris på koldioxid, skillnaden är hur man gör det.

I ett system med koldioxidskatter så är det politiker som sätter ett pris på utsläppen. I ett system med utsläppsrätter så är det marknaden som sätter priset efter att politikerna bestämt taket.

Utsläppsrätter är egentligen ett mycket bättre system än koldioxidskatter då vårt egentliga mål är att minska utsläppen till en viss nivå, vårt mål är inte att utsläppen ska kosta särskilt en viss summa.

Hade vi haft som mål att utsläppen ska kosta en viss summa hade koldioxidskatter varit att föredra eftersom du där har direkt kontroll över priset, men nu när vi enbart vill minska utsläppen så är utsläppsrätter att föredra eftersom vi där har kontroll över mängden utsläpp.

Utsläppsrätter går alltså rakt på sak. Man ska dock vara medveten om att koldioxidskatter och utsläppsrätter får exakt samma resultat om politikerna är genomgoda och om de har perfekt information, men eftersom vi inte har perfekt information och inte vet från början vilket pris som leder till vilken nivå av utsläpp är utsläppsrättsystem att föredra.

Låt mig avsluta med en graf jag ritat som förklarar det hela. Där ser man att Ur-linjen (utsläppsrättslinjen) och CO2linjen(koldioxidskattslinjen) tangerar Mc, vilket avgör hur stora utsläppen blir, i exakt samma punkt.

Written by Benjamin Juhlin

september 2, 2012 den 16:56

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s