Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Håller Kuznetskurvan för miljöpåverkan?

with one comment

Kuznetskurvan för miljöpåverkan är ett samband som först identifierades på 90-talet av olika miljöforskare. Det var genom studier av empiriska resultat man såg kurvan men det finns också en rätt tydlig teoretisk grund för denna kurva. I denna text kommer jag att ifrågasätta denna teoretiska grund.

Denna kurva visar att miljöpåverkan kommer att stiga i samband med att inkomst per capita stiger ända till en viss nivå då miljöpåverkan kommer att minska i samband med att inkomst per capita ökar.

Detta samband illustreras nedan.

Den teoretiska grunden för detta är vid en första anblick rätt elegant.

Människor vill bevara miljön.1 Desto högre inkomst desto mer av sina grundläggande begär har de tillfredsställt och de kommer att börja bry sig om miljön mer.2 Därför kommer de att minska sina miljöutsläpp och miljön kommer att bli bättre.

Jag köper helt de två första påståenden i ovanstående resonemang. Människor vill bevara sin miljö och högre inkomst gör att man har större möjlighet att göra det. Så långt är jag med.

Det finns dock två starka skäl att tvivla på påståendet om att miljön skulle bli bättre bara för att människor vill det. Människor har inte fullständig kontroll över sin egen miljöpåverkan. Staten, som till stor del styrs av intressegrupper, är ansvarig för många utsläpp. Även om vissa människor kan vilja minska sina utsläpp så kan det fortfarande vara så att intressegrupperna vill att utsläppen ska öka vilket resulterar i att utsläppen ökar. Den andra invändningen är att människors miljöpåverkan inte nödvändigtvis påverkar de själva, såsom globala utsläpp. 3

Därför finns det tydliga anledningar att ifrågasätta den logiska grunden för en kuznetskurva för miljöpåverkan.

Kurvan kan dock fortfarande anses relevant för de fall då en människa bor ensam på en öde ö. Där skulle man kunna spåra ett inverterat u-format samband mellan lokal miljöpåverkan och inkomst per capita.

————————————————————————————————————————–

Fotnoter.

1: Det finns två huvudsakliga skäl till att man bryr sig om miljön. Den ena är för att man ser ett egenvärde i en god miljö, den andra är av instrumentella skäl då man ser en god miljö som nödvändig för att man ska få saker man önskar.

2: Detta följer logiskt av lagen om avtagande avkastning.

3: Om människors miljöpåverkan sprids ut globalt innebär det att det inte finns en tydlig koppling mellan ens miljöpåverkan och ens vilja att bevara sin miljö av instrumentella skäl.

Annonser

Written by Benjamin Juhlin

november 22, 2012 den 17:06

Publicerat i Miljö

Tagged with

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. Tack för bra genomgång av miljökuznetskurvan!

    kentlundgren

    september 18, 2017 at 08:28


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s