Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

En lista för miljöliberalen

leave a comment »

Miljöliberalism är idén om att miljöproblem hanteras bättre på en fri marknad än av en stor stat. I den svenska miljödebatten och bland svenska akademiker är denna idé inte känd, men på andra sidan Antlanten finns det mycket bra grejer att läsa och att titta på. Nedan listar jag tre vetenskapliga artiklar, en blogg och en föreläsning.

1. Free Market Environmentalism is not an oxymoron
Denna föreläsning är väldigt grundlig och rekommenderas starkt till folk som vill lära sig grunderna för miljöliberalismen. Walter Block använder sig av ett flertal olika exempel från verkligheten för att visa (ej bevisa) hur en stark äganderätt och en god miljö hänger ihop.

2. Environmentalism and Economic Freedom: The Case for Private Property Rights
Återigen är det Walter Block som står för ett försvar av miljöliberalismen denna gång i artikelform. Texten tar upp och fördjupar vissa poänger som fanns i föreläsningen ovan och har dessutom en intressant analys av orsakerna till miljöproblem i Sovjetunionen.

3. The Rationale for Total Privatization
I denna artikel går Hans-Hermann Hoppe på djupet för att förklara varför även miljön borde privatiseras. Utifrån faktumet att alla resurser är begränsade härleder Professor Hoppe varför statligt ingripande inte kan lösa miljöproblem.

4. Law, Property rights, and Air Pollution
Murray Rothbard är sedd som en av den Österrikiska skolans främsta tänkare. I denna artikel om luftföroreningar visar han varför genom ett tydligt försvar av äganderätter som sedan appliceras på fallet luftföroreningar. Dessutom visar Rothbard med historiska exempel på hur ”det allmännas bästa” fått företräde över individers miljö.

5. The Percolator
För den som vill ha något mer aktuellt än gamla artiklar rekommenderar jag PERCs blogg. PERC står för Property and Environment Research Center och bloggen handlar om just äganderätt och miljö.

Written by Benjamin Juhlin

maj 14, 2013 den 14:53

Publicerat i Miljö

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s