Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Om vänsterns opinionsbildning och idéer

with one comment

I en intervju 2002 med vänstertidningen ETC fick Timbros grundare Sture Eskilsson frågade om varför vänstern hade misslyckats så med sin opinionsbildning medan Timbro varit väldigt framgångsrika.
– Det handlar om att vänstern hade fundamentalt fel.

Svaret må vara roligt och kaxigt, men det vi ska fokusera på är frågan. 2002 var vänstern övertygad om att den hade misslyckats katastrofalt med opinionsbildningen. Nu är läget annorlunda. I en text av vänsterdebattören Eric Rosén hävdar han att pendeln nu har svängt och att “vänstern har all anledning att vara hoppfull”. Högern gör ingenting annat än att gnälla och nu sveper äntligen vänstervindar fram genom Sverige. I en text på ett liknande ämne konstaterar Aftonbladets Karin Pettersson att “Timbros tid är förbi”.

Varför denna optimism kommer just nu är lite svår att förstå. Vänstern har väldigt många bloggar men saknar fortfarande det långsiktiga tänk som Timbro har. Detta är dock säkerligen något man skulle kunna råda bot på om man fick lite mer resurser och agerade lite mer kompetent, det är inget omöjligt problem. Betydligt allvarligare för vänstern är ett annat faktum: deras idémässiga vingspann är extremt kort. Ytterkantens vänstertänkare har man med fog beröringsskräck för och antalet intressanta idéer blir direkt väldigt få.

I samma text som Karin Pettersson hävdade att Timbros tid var förbi förklarade hon också vad den nya sajten Politism skulle verka för. Inte någonstans i texten nämndes ordet “socialism”, som trots allt måste betraktas som deras egna politiska ideologi. Vad skulle kunna vara mer symptomatiskt än detta?

Timbro, vars tid tydligen var förbi, är alltid väldigt nyfikna på olika idéströmningar och tänkare inom liberalismen. Man kan utan problem diskutera så olika tänkare som Isaiah Berlin, Milton Friedman, Ayn Rand och Murray Rothbard. Allt är intressant, inget är förbjudet.

Detta gör att man får ett verktyg vänstern saknar: idéerna. Samhällsutvecklingen styrs av dessa. Étienne de La Boétie, David Hume och Ludwig von Mises betonade alla detta faktum. Och kriget om idéer är vänstern på väg att förlora.

Och de senaste åren har detta eskalerat. När Ron Pauls presidentkampanjer skapade en gräsrotsrörelse av unga i USA var det inte en populist de unga samlades kring utan en intellektuell. Paul har läst Mises, var god vän med Rothbard och har träffat Rand. Bakom honom står inte massa dollarmiljonärer utan en idéinriktad rörelse, det amerikanska Misesinstitutet. När de unga nu inte kan kampanja för Ron Paul ägnar de istället sin tid åt att förstå den österrikiska ekonomiska skolan och naturrättens filosofi.

Vänsterns problem är inte att den har fundamentalt fel, utan att det finns ett flertal väldigt smarta personer som har formulerat många argument som visar att vänstern har fel. Och när människor nu upptäcker dessa idéer ska det till väldigt mycket för att liberalismen inte ska segra.

Written by Benjamin Juhlin

september 11, 2013 den 06:31

Publicerat i Uncategorized

Ett svar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] veckan skrev jag om vänsterns opinionsbildning och att den är dömd att misslyckas då de saknar idéer. Detta identifierade jag som det stora […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s