Benjamin Juhlin

Om det roliga i livet: dvs ekonomi och anarki

Det enda vänstern är bra på

leave a comment »

Förra veckan skrev jag om vänsterns opinionsbildning och att den är dömd att misslyckas då de saknar idéer. Detta identifierade jag som det stora problemet, att vänsterns opinionsbildning just nu är ganska oproffsig går att fixa till. Men det finns en sak liberaler skulle kunna lära av vänstern: vänsterns förmåga att fixera sig vid ord.

Ord är makt och genom att låta samtalet föras med de ord som bekräftar deras politiska världsbild har vänstern utnyttjat ett vapen liberaler förlorat. Ordet “hen” är ett bra exempel. Genom att lyfta tusen och åter tusen argument för användandet av ordet existerar nu ordet i språket. Många argument kretsade kring att det skulle vara praktiskt eller liknande, men om det vore praktiskt skulle det ha införlivats i språket på ett naturligt sätt. Nej, det plötsliga bruket av ordet bör snarare förstås som en politisk aktion för att dekonstruera kön.

Ett annat exempel är hur kvoterad föräldraförsäkring har gått från att benämnas just som “kvoterad föräldraförsäkring” till att helt plötsligt kallas “individualiserad föräldraförsäkring”. Kvoterad låter hemskt, individualiserad låter som något även liberaler borde omfamna. Så stor roll spelar ord.

Liberaler förlorar hela tiden kampen om orden. Antagligen för att många liberaler ser detta som någonting oviktigt och ytligt. Men som Murray N. Rothbard en gång förklarade så är den viktigaste handlingen en liberal kan utföra att kalla saker vid dess rätta namn. En person som konsekvent pratar om den offentliga stöldnivån istället för skattetryck, som konsekvent förnekar att “narkotikabrott” skulle kunna vara ett brott och som kallar Sveriges regering för “Sveriges regering” och inte säger att den är ”vi”.

Staten överlever tack vare illusionen om att skatt inte skulle vara stöld, att fängelstraff för brott utan offer inte skulle vara kidnappning och för att krig skulle gynna människorna som blev bombade. Denna illusion förstärks hela tiden genom språket och gör att socialisten redan innan diskussion börjat har ett övertag.

Denna kamp förs varje dag och den är svårare att vinna än man tror. Den handlar om att strunta i de som himlar med ögonen när man hävdar att skatt är stöld är, om att ignorera de som tycker det är överdrivet att hävda staten är ett kriminellt gäng och om att tänka kring sitt eget användande av ord.

Annonser

Written by Benjamin Juhlin

september 19, 2013 den 17:41

Publicerat i Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s